Cibule kuchyňská

Cibule je dvouletá rostlina, původem ze střední Asie. Využití cibule v kuchyni i pro léčebné účely bylo známo již v dávných dobách. V současné době se cibule pěstuje v mnoha odrůdách, které se liší jak tvarem, tak barvou. Velice oblíbená je cibule žlutá a červená cibule. Pěstování cibule je možné jak ze semen, tak ze sázeček. Cibule sázečky jsou malé cibulky, které se pěstují během léta a na podzim sklízejí. Sázení cibule probíhá na jaře. Kromě klasické cibule se pro využití v kuchyni pěstuje také cibule šalotka, cibule zimní, či cibule prorůstavá.

Cibule je v kuchyni často využívanou plodinou. Nejčastěji je při vaření využívána samotná cibule,oloupaná od vrchních uschlých vrstev. V menší míře je využívána v kuchyni i cibulová nať. Pro syrovou cibuli je typická její ostrá chuť. Za syrova se používá jako příloha k pečivu či uzeninám,vařená cibule je nezbytným doplňkem mnoha polévek a vývarů, osmažená cibule je často využívána jako základ pod pečené maso, do omáček, gulášů a dalších pokrmům. Sušenou cibuli lze užívat jako koření. Velkou oblibu si v poslední době získává polévka z cibule, zvaná cibulačka, podávána se sýrem a opečeným pečivem.

Cibule je známá i svými léčivými účinky. Požívání cibule pomáhá při nechutenství, potížích se zažíváním, vysokém krevním tlaku a zánětech ústní dutiny. Dále se konzumace cibule doporučuje při nepravidelné menstruaci, cukrovce, astma, zánětu močového měchýře, zácpě či bodnutí hmyzem. Cibule díky obsaženým látkám působí protizánětlivě a antibioticky. Cibuli lze proto používat jako účinný lék při nachlazení. Vřele doporučujeme užívání cibule na kašel a při léčbě horních dýchacích cest. Pro tyto účely se cibule připravuje cibulový čaj, či sirup ochucený medem.Návod na přípravu sirupu je jednoduchý – nakrájenou cibuli s medem necháme odležet do druhé hodně v menší misce, díky čemuž nám vznikne lahodný sirup.Loupání, krájení či smažení cibule může vyvolávat slzení a pálení očí. To způsobuje dráždivá slzotvorná látka, která se z cibule uvolňuje. Mezi tipy, jak slzení a pálení očí předejít, patří například krájení cibule pod vodou nebo navlhčení nože pod tekoucí vodou. Cibule podobně jako česnek může také způsobovat nepříjemný zápach z úst. Toho můžeme předejít tím, že se po konzumaci cibule napijeme trošky mléka, nebo v ústech rozžvýkáme několik listů zelené petržele čimáty.