Recepty

Nakládané zelí

Na 1kg krouhaného zelí dáme 2-4  dkg soli a přiměřeně kmínu. Zelí pěchujeme do fláku, až pustí vodu, kterou odebíráme. Zelí kvasí asi 14dní v teplejší místnosti. Po vykvašení zelí uskladníme v chladu. Po celou dobu o zelí pečujeme – pokud chybí voda v zelí – přidáváme vodu se solí, vychladíme a zalijeme. Za dva dny můžeme opět zelí konzumovat.

Také je možné při nakládání přidat další ingredience – podle chuti: cibuli, mrkev,křen, atd.K Takto naloženému zelí vám přejeme dobrou chuť.

Cibulový salát

Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, přidáme sůl, pepř, olej a ocet. Promícháme a necháme odležet.Tento salát je dobrý jen z mladé jarní cibule.

Zelný salát

Zelí nakrájíme na nudličky, přidáme cukr, sůl, ocet, olej, pepř a cibuli – promícháme a necháme odležet.

Cibulový kroužky

Cibuli nakrájíme na kolečka, rozdělíme a obalíme v troj-obalu (mouka, vejce, strouhanka), osmažíme na oleji do zlatova. Na ubrousku necháme okapat.

Žrádlo (zapečené brambory s klobásou a se zelím)

–         syrové brambory (počet – dle velikosti zapékací mísy)

–         pikantní klobása (dle množství brambor a zapékací mísy)

–         nakládané zelí (dle velikosti zapékací mísy)

–         sůl, pepř, kmín nebo koření dle chuti

–         olej na vymazání

–         strouhanka na vyspání

Oloupeme syrové brambory a nakrájíme na středně silné plátky. Poté nakrájíme na kolečka klobásu a připravíme si do misky nakládané zelí. Zapékací mísu vymažeme, vysypeme strouhankou a na dno začneme pokládat kolečka brambor. Až budeme mít dno brambory vyplněné, poklademe na něj zelí a poté na kolečka nakrájenou klobásu. Vše nakonec posolíme, popepříme, pokmínujeme a popřípadě můžeme zvolit jakékoliv jiné koření. Zapékací mísu plníme stejným postupem, dokud nebude plná. Horní vrstvu v míse bychom měli ukončit bramborami.

Pečeme v troubě při 180°C po dobu 1,5 – 2 hodiny.

 

Zapečené francouzské brambory

–         syrové brambory (počet – dle velikosti zapékací mísy)

–         uzený bok, točený salám nebo salám dle Vaší chuti! (množství dle velikosti zapékací mísy)

–         1 – 2 velká cibule

–         paprika, pórek

–         sůl, pepř, kmín a může být koření na americké brambory

–         olej na vymazání

–         -strouhanka na vysypání

–         1-2 vajíčka nebo smetana na vaření

–         tvrdý sýr (nastrouhaný)

Oloupeme syrové brambory a nakrájíme na středně silné plátky. Dále si na kostičky nakrájíme salám,   papriku, pórek a na kolečka nakrájenou cibuli. Zapékací mísu vymažeme, vysypeme strouhankou a na dno začneme pokládat brambory, které posypem nakrájeným salámem, cibulí, paprikou a pórkem. Nakonec vše posolíme, popepříme, pokmínujeme a přidáme koření na americké brambory. Pokládáme opět brambory a postupujeme stejným způsobem až horní vrstvu (poslední) ukončíme bramborami. Vše zalijeme rozšlehaným vajíčkem nebo smetanou na vaření. Ke konci pečení posypeme sýrem.

Pečeme při 180°C po dobu 1,5 – 2 hodiny

Francouzské brambory lze také udělat s vařenými bramborami.