Krouhané zelí

Zelí – zdraví ze soudku
Zimní období kromě mnoha radovánek často přináší i méně vítané události – nachlazení a chřipky. Hodně maminek dává svým dětem syntetické vitamíny nebo polyvitamínové přípravky s minerály. Odpůrci uměle vyrobených přípravků však upozorňují na to, že organismus jich dokáže využít jen relativně nízké množství, údajně jen 15 procent. To znamená, že z každé desetikoruny, kterou za zdravé prášky vydáme, jich zase 8 a půl projde naším organismem bez očekávaného výsledku.

Takže kromě těch syntetických (nezavrhujme je úplně, zvlášť v době nemoci!) především přírodní vitamín C. Naštěstí jich náš trh i v zimě na rozdíl od let ne tak dávno minulých nabízí velké množství. Od paprik přes jablka až třeba po mandarinky a kiwi. A jeden nenápadný zázrak tak trochu zastrčený v té přepestré nabídce bohatě využívali naši moudří předkové – kysané zelí!
Už za dob starých mořeplavců nesmělo chybět na žádné mnohaměsíční plavbě. Nakrouhané naložené listy bílého zelí dodávaly námořníkům sílu při těžké práci a chránily posádku před obávanými kurdějemi. Také dnes může kysané zelí prokázat našemu tělu nejednu službu.
Bohatě obsažený vitamín C posiluje imunitu a je potřebný k tvorbě hormonů. Jako jediná rostlinná potravina obsahuje vitamín B12. To je obzvlášť důležité pro vegetariány, protože nevyužívají žádný živočišný zdroj tohoto vitamínu. Vitamín je nezbytný pro duševní svěžest a pro činnost mozku a nervů. Působí také proti depresím. Celkový obsah vitamínů skupiny B v kysaném zelí je značně vysoký. Početné minerální látky jsou dalším významným zdrojem zdraví organismu. Tak například velké množství draslíku odvodňuje tělo. Zelí zabezpečuje rovněž přísun železa, hořčíku, vápníku a zinku.

Kysané zelí vděčí za svou chuť bakteriálnímu kvašení. Užitečné mikroorganismy, které zde působí, podporují zdraví. Bakterie mléčnokyselého kvašení pomáhají udržet zdravá střeva. Například po dlouhodobém užívání antibiotik pomáhá kysané zelí obnovit zeslabenou střevní flóru. Pravidelnou konzumací zelí se také výrazně posiluje imunitní systém.
Využitelnost vitamínu C ze zelí je značná. Nejen proto, že jde o přírodní produkt. Ale hlavně proto, že zelí obsahuje flavonoidy, vlákninu a další látky, které využitelnost a i účinky vitamínů zvyšují. To samozřejmě neznamená, že bychom měli syntetické vitamíny zatratit. Zejména ne v období chřipek. Tehdy je dokonce můžeme kombinovat třeba právě s kysaným zelím. To zpomalí jejich průchod zažívacím traktem a částečně zvýší jejich využitelnost.
Proti dalším druhům zeleniny i ovoce má kysané zelí tu přednost, že v něm obsah vitamínů skladováním klesá velmi pomalu. Podobně jako množství dalších látek užitečných pro naše zdraví. A to je právě důsledek kvašení. Působí jako nejpřirozenější konzervační prostředek. Samozřejmě jen do té doby, dokud ho nevyndáme z keramické nádoby nebo ze sklenice na vzduch.

Zelí má i tu výhodu, že ho lze sníst relativně hodně, narozdíl třeba od citrónů. Když ho spořádáme deset deka, pokryjeme tím například denní potřebu vitamínu C zhruba z jedné třetiny.
Za to, že si můžeme pochutnat na kysaném zelí, vděčíme bakteriím mléčného kvašení. Díky nim působí kyselé zelí příznivě i na náš zažívací trakt a na složení střevní mikroflóry. Tedy na lepší trávení. Podporou mikroflóry může přispívat i k lepší imunitě a působit jako prevence proti nádorům zažívacího traktu.
Všechny přednosti zelí se do jednoho článku snad ani nevejdou. Obsahuje například málo kalorií. Zelné saláty vám proto mohou pomoci při hubnutí. Ale zároveň z nich získáte řadu vitamínů (C, A, B, K, karoten), minerálů (vápník, hořčík, fosfor síru, draslík a železo) a dalších cenných látek (bílkoviny, cukry, chlorofyl, organické kyseliny, myrosin, cabigen, který hraje důležitou roli při léčbě vředů atd.).
Podporuje také funkci imunitního systému. Při infekcích pomáhají zejména jeho sirnaté složky. Příznivě ovlivňuje činnost jater, podílí se na optimalizaci krevních cukrů a snižuje hladinu cholesterolu.

Výzkumy z posledních let dokonce potvrdily preventivní účinky kysaného i obyčejného zelí proti rakovině. Za ty vděčí bohatému obsahu antioxidantů (vitamínu C, E a flavonoidů) a vlákniny. Dokazují to autoři amerických a japonských výzkumů. Silné protirakovinné účinky mají prý také izotiokyanáty, které vznikají díky kvašení právě v kyselém zelí. Podle finských vědců, kteří jejich účinky studovali a dokládali je epidemiologickou studií, nás mohou ochránit zejména proti rakovině plic, tlustého střeva, prsu a jater.
Lidé s vysokým tlakem by však měli počítat s tím, že zelí obsahuje sůl. Pokud jedí mnoho jídel se zvýšeným obsahem soli, může jim sodík krevní tlak dál zvyšovat.